Panlatten vervangen?

Vraag nu een offerte aan voor panlatten vervangen.

24/7 bereikbaar in geval van nood!

Maak direct een afspraak voor het vervangen van uw panlatten

De panlatten vervangen

Panlatten zijn essentieel voor de stevigheid en veiligheid van een hellend dak. Panlatten worden van hout vervaardigd en dienen om dakpannen op te kunnen bevestigen. De panlatten zelf worden aan de verticaal gelegen tengels vastgemaakt. Alhoewel ze in diverse houtsoorten verkrijgbaar zijn, wordt geïmpregneerde vuren het vaakst gebruikt. Deze houtsoort is namelijk zeer goed bestand tegen uiteenlopende weersinvloeden en beschermt tegen schimmels en klein ongedierte. Ondanks de duurzaamheid van het materiaal is het onvermijdelijk dat u op een gegeven moment de panlatten moet vervangen. Bij Dak en Schoorsteen Groep bent u dan aan het juiste adres.

De functie van een panlat

Een panlat is een horizontale lat die, zoals hierboven reeds genoemd, dient om de dakpannen te dragen. Panlatten hebben doorgaans een afmeting van 22 x 32 millimeter en worden aan de verticaal gelegen tengels en zo ook aan het dakbeschot bevestigd. Dakpannen hebben een speciaal nokje om goed aan de panlat te kunnen worden gehangen. De tengels en de panlatten zorgen ervoor dat er ruimte bestaat tussen het dakbeschot en de dakpannen. Dit is van belang om ventilatie mogelijk te maken. Het vocht uit natte dakpannen kan zo sneller verdwijnen.

Wanneer is het vervangen van panlatten noodzakelijk?

Het vervangen van de panlatten gebeurt bijna altijd in het kader van vervanging van de dakpannen wegens lekkage. Wanneer een dakpan door harde wind is verschoven of in de loop der jaren poreus is geraakt, kan ook een panlat beschadigd raken. Hout dat lang vochtig blijft, gaat rotten. Dit kan verstrekkende gevolgen voor uw dakconstructie hebben. Laat u uw dakpannen vernieuwen, dan laat u dus meestal ook uw panlatten vervangen. Wanneer het houten deel van het dak verrot is geraakt, dient u alle panlatten te vervangen. Alleen dan weet u dat deze weer in goede staat zijn en jaren meekunnen.

100% gratis en geheel vrijblijvend

Onze ervaren dakdekkers staan direct voor u klaar

Vrijblijvend offertes ontvangen dan dakdekkers in uw regio? Neem direct contact met ons op!

Welke soorten panlatten bestaan er?

Panlatten zijn meestal van geïmpregneerd vurenhout gemaakt. Het grootste voordeel daarvan is de bestendigheid tegen weersinvloeden. Impregnatie zorgt er echter ook voor dat schimmels en insecten worden geweerd, wat uw woongenot en gezondheid enkel goeddoet. Soms worden panlatten van andere houtsoorten vervaardigd. Deze zijn dan goedkoper, maar minder duurzaam. Voor een maximale levensduur kiest u voor geïmpregneerd vurenhout. Panlatten hebben overigens puur een bouwfunctie en zijn er niet om bij te dragen aan de uitstraling van uw dak. Dit betekent dat er altijd oneffenheden in het hout kunnen voorkomen. Voor de werkzaamheden vormt dat geen probleem.

Panlatten vervangen in het kader van dakrenovatie

Het vervangen van panlatten gebeurt niet alleen wanneer uw dakpannen aan vernieuwing toe zijn, maar ook wanneer er sprake is van grote schade aan uw dak die door een simpele reparatie niet opgelost kan worden. Wanneer een dakrenovatie onvermijdelijk is, worden ook de panlatten vervangen. Dit is zeker het geval wanneer lekkages ervoor hebben gezorgd dat vocht tot het hout is doorgedrongen. Dit kan leiden tot rot en instabiliteit van het dak. Een gevaarlijke situatie die u te allen tijde wilt vermijden.

De panlatten vervangen bij na-isolatie van een dak

Bent u de eigenaar van een woning met een hellend dak dat niet of beperkt is geïsoleerd? Dan beslist u in de loop der tijd wellicht dat u alsnog isolatie wilt laten aanbrengen. Dit zal het wooncomfort verbeteren en -ook niet geheel onbelangrijk- de energiekosten drukken. Wanneer u een hellend dak laat na-isoleren door bijvoorbeeld dampfolie te plaatsen, dan moeten de tengels en panlatten worden verwijderd om de folie aan te brengen. De folie komt bovenop het dakbeslag en de tengels te liggen, maar onder de panlatten en de dakpannen.

Panlatten vervangen door Dak en Schoorsteen Groep

100% gratis en geheel vrijblijvend

Bespaar tot wel 40% op dakonderhoud!

100% gratis en geheel vrijblijvend

Waarom voor een professional kiezen?

Alhoewel sommige woningbezitters ervoor kiezen hun panlatten zelf te vervangen, kiest het overgrote gedeelte ervoor dit uit handen te geven aan een professional. Er komt namelijk meer bij deze klus kijken dan u op het eerste gezicht wellicht zou denken. Zo heeft u behalve de panlatten nog meer materialen nodig, zoals spijkers en roestvrije schroeven, maar uiteraard ook de juiste gereedschappen. Ook zijn antislipwerkschoenen en valbeveiliging erg belangrijk. Een professional van Dak en Schoorsteen Groep beschikt over de juiste materialen, kennis en ervaring om het vervangen van de panlatten snel, efficiënt en veilig uit te voeren.

Welke kosten zijn er verbonden aan de vervanging van bestaande panlatten?

Het vervangen van panlatten brengt relatief weinig kosten met zich mee. De prijs voor een vierkante meter ligt rond de €15,-. Dit is inclusief het schieten van de panlat. Het gemiddelde dak van een Nederlandse woning heeft een oppervlakte van vijftig tot zestig vierkante meter. Wanneer er ook nog andere werkzaamheden noodzakelijk zijn, zoals het plaatsen van isolerende folie of het vervangen van dakpannen, vallen de kosten uiteraard hoger uit.

Gratis een vrijblijvende offerte

Bent u op zoek naar een professional die uw panlatten kan vervangen? Of heeft u behoefte aan meer informatie over het vervangen van panlatten en werkzaamheden die daarmee verband houden? Neemt u dan gerust contact met ons op. Door ons aanvraagformulier in te vullen, nemen wij contact met u op om een adviesgesprek/inventarisatie te plannen. Naar aanleiding daarvan ontvangt u een persoonlijke offerte op maat. Deze is uiteraard geheel vrijblijvend.

Laat uw dak gratis inspecteren door een ervaren dakdekker

100% gratis en geheel vrijblijvend

Altijd een dakdekker
bij u in de regio

Neem direct contact op met uw
dichtstbijzijnde vestiging

☎ Amsterdam: 020 21 01 642
☎ Amersfoort: 033 23 40 743
☎ Hilversum: 035 23 40 725
☎ Tilburg: 013 23 40 676
☎ Arnhem: 026 23 40 722
☎ Breda: 076 20 45 754
☎ Rotterdam: 010 26 13 889
☎ Eindhoven: 040 24 05 514
☎ Nijmegen: 024 23 40 828
☎ Utrecht: 030 20 72 185

Lekkage melden?

Heeft u een daklekkage? Wacht dan niet te lang en voorkom onnodige gevolgschade.

Gratis dakinspectie

Benieuwd naar de staat van uw dak? Laat uw dak helemaal gratis inspecteren door een ervaren dakspecialist.

UW ZORG IS BIJ ONS IN GOEDE HANDEN

Afspraken waar u ons aan mag houden

 • Deskundig en gratis advies
 • Tot 15 jaar garantie op onze werkzaamheden
 • Uitstekende beoordelingen van onze klanten
 • Professioneel netwerk aan vakmannen
 • Al onze vakmannen zijn gecertificeerd

Wat zeggen onze klanten over onze service

Wij gaan voor 100% klantentevredenheid.

Google Reviews

Onze Zekerheden

ONS TEAM STAAT ER WANNEER U ONS NODIG HEEFT!

Icon
7DAGEN PER WEEK
Icon
24UUR PER DAG
Icon
500TEVREDEN KLANTEN
Icon
15JAAR GARANTIE

HELLEND DAK LEKKAGE

Last van een daklekkage op uw pannendak? Neem dan direct contact met ons op voor een snelle oplossing.

PLAT DAK LEKKAGE

Onze ervaren dakdekkers zijn specialist in het verhelpen van daklekkages op het platte dak. Vraag direct een offerte aan.

SCHOORSTEEN LEKKAGE

Een lekkage aan uw schoorsteen kan voor een hoop onkosten zorgen en bovendien voor gevaarlijke situaties zorgen.

dakkapellekkage

DAKKAPEL LEKKAGE

Een dakkapel is een ware toevoeging aan uw woning. Een naadloze afdichting is dus van groot belang. Voorkom onkosten bij lekkage.

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

 • Beste kwaliteit materialen
 • Gratis adviesgesprek
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Landelijke dekking
 • Ervaren personeel
 • 25 jaar ervaring
 • No-nonsensmentaliteit
 • Vrijblijvende offerte
 • Afspraak is afspraak
 • 24/7 lekkageservice
 • VCA gecertificeerd
 • Vrijblijvende dakinspectie

Een offerte in 4 simpele stappen

Ontvang direct de kosten van uw dakrenovatie door ons 4-stappenplan te doorlopen. Ontvang direct een vrijblijvende offerte op maat.

Stap 1 – Aanvraagformulier

Geef uw gegevens door via onze contactpagina. Het startpunt voor een offerte opmaat.

Stap 2 – Inplannen afspraak

Wij nemen contact met uw op om een afspraak in te plannen op een moment dat u goed uitkomt.

Stap 3 – Persoonlijk adviesgesprek

Een adviseur komt langs om uw wensen te inventariseren en advies te geven over de mogelijkheden om uw dak weer 100% in orde te maken. Hij neemt meerdere voorbeeld samples mee en geeft u een goed beeld welke verschillende materiaalopties er mogelijk zijn en waar deze voor dienen.

Stap 4 – Vrijblijvende offerte op maat

Uw gegevens voeren wij in in ons calculatiesysteem en we berekenen de kosten op basis van actuele marktconforme prijzen. Hierna krijgt u – geheel kosteloos en vrijblijvend – een offerte op maat toegestuurd.