Kantpannen afdichten

Kantpannen afdichten door een ervaren dakdekker met 120+ reviews van onze klanten, waar we trots op zijn!

24/7 bereikbaar in geval van nood!

Maak direct een afspraak voor het afdichten van uw kantpannen

Kantpannen afdichten

Kantpannen, ook wel gevelpannen of zijpannen genoemd, zijn dakpannen die gebruikt worden voor het afwerken van de zijkant van een dak. Op deze manier laat u het pannendak mooi overgaan naar de puntgevels. Kantpannen lijken op gewone dakpannen, maar schijn bedriegt. Ze hebben verlengde zijkanten die mooi over de gevel van uw woning sluiten en worden bij de kopgevel bevestigd. Kantpannen dienen diverse doeleinden:

 • ze voorkomen dat water in de spouw en de muren loopt
 • ze beschermen het onderdak tegen neerslag
 • ze voorkomen dat de wind de dakpannen aan de kopgevel optilt

Waarom kan het afdichten van kantpannen nodig zijn?

Kantpannen oftewel gevelpannen beschikken over een verlengde zijkant die over het gevelmateriaal wordt geplaatst. Tussen deze verlengde zijde en de buitenkant van een constructie moet een afstand van minimaal tien millimeter worden aangehouden. Dit is noodzakelijk om verschuiving van de gevelpan mogelijk te houden. Verschuivingen vinden plaats door bijvoorbeeld het krimpen van de panlatten. Deze ruimte tussen de gevelpan en de gevelconstructie kan ertoe leiden dat vogels en klein ongedierte gaan proberen zich onder de dakpannen te nestelen.

Welke problemen kunnen vogels onder uw dakpannen veroorzaken?

Op het eerste gezicht lijkt het enkel hartverwarmend wanneer u een vogel zijn nestje onder uw dakpannen ziet bouwen. Echter brengt dit schattige plaatje ook een behoorlijk aantal risico’s met zich mee. Zo kunnen vogels flink wat geluid maken, wat in uw woning duidelijk hoorbaar zal zijn. Bovendien kan het dakbeschot gaan rotten en de isolatie beschadigd raken. De ontwikkeling van schimmelvorming is dan slechts een kwestie van tijd. Schimmelvorming kan overigens ook door vogeluitwerpselen worden veroorzaakt.

100% gratis en geheel vrijblijvend

Onze ervaren dakdekkers staan direct voor u klaar

Vrijblijvend offertes ontvangen dan dakdekkers in uw regio? Neem direct contact met ons op!

Kantpannen afdichten met behoud van ventilatie

Om ongewenst bezoek van vogels en klein ongedierte te voorkomen, werd tientallen jaren geleden gekozen voor mortel om deze rand dicht te maken. Aangezien dit de ventilatie van de constructie hindert, wordt deze oplossing niet meer toegepast. Denkt u dat de afstand tussen uw kantpannen en gevel een uitnodiging zou kunnen zijn voor vogels en ongedierte, dan kunt u een ventilerende onderlat -eventueel met vogelscherm- laten plaatsen om de kantpannen af te dichten.

Wanneer kunt u de kantpannen laten afdichten?

Het afdichten van de kantpannen is een klus die u op elk gewenst moment kunt laten uitvoeren. Wel dient er rekening te worden gehouden met het broedseizoen, in het geval dat vogels zich reeds in de ruimte tussen uw kantpannen en gevel hebben gevestigd. In de praktijk zien we vaak dat woningbezitters voor het afdichten van kantpannen kiezen na herstelwerkzaamheden aan die gevelpannen. Kantpannen worden net als nokvorsten in cement vastgelegd. Weersinvloeden, maar ook de groei van mos en algen, kunnen ervoor zorgen dat het cement poreus wordt en scheurtjes gaat vertonen. Dit kan leiden tot daklekkage.

Kantpannen afdichten met een ventilerende onderlat

In sommige gevallen is het laten doorlopen van de tengellatten tot de goot een efficiënte oplossing. Blijkt dit echter niet mogelijk te zijn, bijvoorbeeld omdat de gootplank bovenop de spanten is geplaatst, dan kunt u afdichten met een ventilerende onderlat en eventueel vogelscherm. Met deze ventilerende onderlat zorgt u ervoor dat water op correcte wijze naar de goot wordt afgevoerd en dat ook luchtinlaat mogelijk blijft. Voor daken met sterk golvende dakpannen is het raadzaam om de kantpannen af te dichten met een ventilerende onderlat inclusief vogelscherm.

kantpannen afdichten door Dak en Schoorsteen Groep

100% gratis en geheel vrijblijvend

Bespaar tot wel 40% op dakonderhoud!

100% gratis en geheel vrijblijvend

Het repareren en afdichten van kantpannen

Zoals al eerder genoemd, wordt het afdichten van kantpannen niet zelden uitgevoerd na het herstel van de gevelpannen. Herstel van deze pannen is nodig wanneer deze in het cement zijn bevestigd en dit cement poreus is geworden en/of is gaan scheuren. Daardoor kunnen de kantpannen losraken, wat lekkage tot gevolg kan hebben. Onze experts hebben jarenlange ervaring in het herstellen van daklekkage door de meest uiteenlopende oorzaken. Wij verwijderen het oude cement en zullen in plaats hiervan flexibele mortel aanbrengen. De polymeren waaruit deze mortel bestaat, zorgen voor een nog betere hechting en een lage waterabsorptie.

Het belang van ventilatie

Ventilatie onder een hellend dak is essentieel voor de levensduur ervan, maar ook voor de woonkwaliteit. Dakpannen zijn doorlatend en ademend, waardoor deze bij neerslag altijd een fractie van het vocht zullen opnemen. Ventilatie creëert een betere trek, zodat de dakpannen sneller drogen. Zeker voor pannendaken met een flauwe helling is dit van groot belang. Een goed geconstrueerd onderdak is dan ook van onschatbare waarde. Een ventilerende onderlat is daar een essentieel onderdeel van. Helaas lijken steeds minder bouwers en opdrachtgevers hiervan kennis te hebben. Het afdichten van de kantpannen kan gelukkig ook na een constructie gebeuren. Dak en Schoorsteen Groep is uw professional.

Vrijblijvende offerte

Wilt u uw kantpannen laten afdichten door een professional met jarenlange ervaring op dit gebied? Vult u dan het aanmeldformulier op onze website in. Na ontvangst daarvan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak bij u thuis te plannen. Onze expert brengt de situatie in kaart en stelt naar aanleiding van zijn of haar bevindingen een rapport en offerte op. Deze offerte is uiteraard geheel vrijblijvend; u bent nergens aan gebonden. Bent u op zoek naar meer informatie over het afdichten van de kantpannen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Laat uw dak gratis inspecteren door een ervaren dakdekker

100% gratis en geheel vrijblijvend

Altijd een dakdekker
bij u in de regio

Neem direct contact op met uw
dichtstbijzijnde vestiging

☎ Amsterdam: 020 21 01 642
☎ Amersfoort: 033 23 40 743
☎ Hilversum: 035 23 40 725
☎ Tilburg: 013 23 40 676
☎ Arnhem: 026 23 40 722
☎ Breda: 076 20 45 754
☎ Rotterdam: 010 26 13 889
☎ Eindhoven: 040 24 05 514
☎ Nijmegen: 024 23 40 828
☎ Utrecht: 030 20 72 185

Lekkage melden?

Heeft u een daklekkage? Wacht dan niet te lang en voorkom onnodige gevolgschade.

Gratis dakinspectie

Benieuwd naar de staat van uw dak? Laat uw dak helemaal gratis inspecteren door een ervaren dakspecialist.

UW ZORG IS BIJ ONS IN GOEDE HANDEN

Afspraken waar u ons aan mag houden

 • Deskundig en gratis advies
 • Tot 15 jaar garantie op onze werkzaamheden
 • Uitstekende beoordelingen van onze klanten
 • Professioneel netwerk aan vakmannen
 • Al onze vakmannen zijn gecertificeerd

Wat zeggen onze klanten over onze service

Wij gaan voor 100% klantentevredenheid.

Google Reviews

Onze Zekerheden

ONS TEAM STAAT ER WANNEER U ONS NODIG HEEFT!

Icon
7DAGEN PER WEEK
Icon
24UUR PER DAG
Icon
500TEVREDEN KLANTEN
Icon
15JAAR GARANTIE

HELLEND DAK LEKKAGE

Last van een daklekkage op uw pannendak? Neem dan direct contact met ons op voor een snelle oplossing.

PLAT DAK LEKKAGE

Onze ervaren dakdekkers zijn specialist in het verhelpen van daklekkages op het platte dak. Vraag direct een offerte aan.

SCHOORSTEEN LEKKAGE

Een lekkage aan uw schoorsteen kan voor een hoop onkosten zorgen en bovendien voor gevaarlijke situaties zorgen.

dakkapellekkage

DAKKAPEL LEKKAGE

Een dakkapel is een ware toevoeging aan uw woning. Een naadloze afdichting is dus van groot belang. Voorkom onkosten bij lekkage.

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

 • Beste kwaliteit materialen
 • Gratis adviesgesprek
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Landelijke dekking
 • Ervaren personeel
 • 25 jaar ervaring
 • No-nonsensmentaliteit
 • Vrijblijvende offerte
 • Afspraak is afspraak
 • 24/7 lekkageservice
 • VCA gecertificeerd
 • Vrijblijvende dakinspectie

Een offerte in 4 simpele stappen

Ontvang direct de kosten van uw dakrenovatie door ons 4-stappenplan te doorlopen. Ontvang direct een vrijblijvende offerte op maat.

Stap 1 – Aanvraagformulier

Geef uw gegevens door via onze contactpagina. Het startpunt voor een offerte opmaat.

Stap 2 – Inplannen afspraak

Wij nemen contact met uw op om een afspraak in te plannen op een moment dat u goed uitkomt.

Stap 3 – Persoonlijk adviesgesprek

Een adviseur komt langs om uw wensen te inventariseren en advies te geven over de mogelijkheden om uw dak weer 100% in orde te maken. Hij neemt meerdere voorbeeld samples mee en geeft u een goed beeld welke verschillende materiaalopties er mogelijk zijn en waar deze voor dienen.

Stap 4 – Vrijblijvende offerte op maat

Uw gegevens voeren wij in in ons calculatiesysteem en we berekenen de kosten op basis van actuele marktconforme prijzen. Hierna krijgt u – geheel kosteloos en vrijblijvend – een offerte op maat toegestuurd.